nabídka piv

Spodně kvašená

SOKOLNICKÁ 10

SOKOLNICKÁ 10

Spodně kvašené výčepní pivo - IBU 31

Je to poctivá ze čtyř druhů sladu vařená desítka. Výběr použitých sladů zajistil i její krásnou barvu a bohatou pěnu. A jako všechny naše piva je nefiltrovaná a nepasterizovaná.

  • Na čepu
SOKOLNICKÁ 12

SOKOLNICKÁ 12

Spodně kvašené výčepní pivo - IBU 32

Naše dvanáctka je vařena z pěti druhů sladu dvourmutovým způsobem je chmelena dvěma druhy chmele – Premiant a Žatecký poloraný červeňák. K dokonalé chuti zraje v ležáckém tanku dva měsíce. Je to typický český ležák plzeňského typu, samozřejmě nefiltrovaný a nepasterizovaný.

  • Na čepu
Winter extra hořký 12

Winter extra hořký 12

Spodně kvašený světlý ležák – IBU 45

Další klasický světlý ležák, tentokrát extra hořký. Kombinace sladů výrazně doznívá na jazyku po každé doušku.

Antonín 12

Antonín 12

Spodně kvašený tmavý ležák IBU 30

Kávová a čokoládová chuť tohoto ležáku je vyvážená jeho mírou hořkostí. Což ocení hlavně milovníci tmavých piv.

Medová 12

Medová 12

Spodně kvašený světlý ležák – IBU 31

Med do tohoto piva přidáváme až při zrání. Díky tomu si med uchová svou typickou chuť a vůni. Sladkost medu se krásně doplňuje s hořkostí chmele.

Vídeňský 11

Vídeňský 11

Spodně kvašený ležák - IBU 27

Tento polotmavý ležák se vaří stejným způsobem jako český ležák, ale z jiných sladů a chmelů. Jeho nižší hořkost dává vyniknout chuti vídeňského sladu.

  • Na čepu
Zelená dvanáctka

Zelená dvanáctka

Spodně kvašený ležák – IBU 32

Náš velikonoční ležák je přírodně barvený pouze kopřivou a špenátem

Rádler

Rádler - ovocné pivo

Výčepní pivo

Ovocné pivo ananasové chuti

  • Na čepu

Svrchně kvašená

Vladimír 8

Vladimír 8

Svrchně kvašený Ale - IBU 28

Letní Ale ze tří druhů sladu, který získává svou citrusovou vůni při studeném chmelení. Tohle lehké pivo vám zažene žízeň, aniž by vám ztěžkly nohy.

  • Na čepu
Eliška dýňový speciál 11

Eliška dýňový speciál 11

Svrchně kvašený, dýňový Ale – IBU 41

Krásný oranžová barva chuti dýně Hokkaidó láká k napití. Náš podzimní speciál, který nabízíme pouze v říjnu je vařený s příměsí pečené dýně a koření.

Antonie Ale 14

Antonie Ale 14

Svrchně kvašené tmavé pivo – IBU 29

Tento speciál s příjemnými kávovými tóny z praženého sladu, které se projevují jak v chuti, tak i ve vůni. Láká k dalšímu napití.

Alžběta 12 APA

Alžběta 12 APA

Svrchně kvašený speciál – IBU 30

Naše APA ( american Pale Ale ) v sobě snoubí americké slady a francouzské chmele v dokonalé harmonii.

Leopold 16 IPA

Leopold 16 IPA

Svrchně kvašený speciál - IBU 59

Lehká karamelová chuť tohoto speciálu je doplněná ovocnými tóny použitých chmelů z celého světa. Má vyšší hořkost a příjemně doznívá v ústech po každém doušku.

Walter Ale 12

Walter Ale 12

Svrchně kvašený polotmavý Ale – IBU 37

Má specifickou chuť s nádechem citrusů po speciálně vybraných druzích chmelů.

Sadovský 12

Sadovský 12

Svrchně kvašený pšeničný Ale – IBU 25

Tohle osvěžující pivo vám kromě příjemné hořkosti zanechá na jazyku i chuť banánu a bylinek, kterou získává z použití speciálního kmene pivovarských kvasinek, který kvasí za vyšších teplot.

  • Na čepu
Vánoční speciál 13

Vánoční speciál 13

Svrchně kvašený Ale – IBU 30

Každoročně na prosinec připravíme náš červený Ale. Při chmelovaru používáme pečená jablka, pomeranče a samozřejmě koření, které byste našly i ve svařeném víně. Kombinace červené barvy a vánočních vůní vám připomene, že Vánoce jsou zase tady.

KEG soudky

Chcete si vychutnat čerstvě natočené pivo s nadýchanou pěnou i doma?

ŽÁDNÝ PROBLÉM!

V naší nabídce nyní najdete kromě lahvových piv i KEG soudky!

Navíc vám k nim půjčíme i výčepní zařízení.

Tak neváhejte a rovnou si o jeden napište našemu sládkovi.

Jak vaříme pivo

V našem pivovaru používáme poloautomatické technologie a pivo vaříme z českých sladů ze Záhlinic a žateckého chmele.

I když k výrobě speciálů používáme chmele z celého světa, u českých piv se držíme klasiky.

Vaření piva:

Prvním krokem je šrotování, to je rozdrcení sladových zrn. Takto připravený slad je ve varně smíchán s vodou o teplotě 37°C. V našem případě má varna 500 L a je umístěna přímo v prostorách pivovarské restaurace.

V další fázi je udržován přísný teplotní režim, při kterém se škroby ze sladu přetváří na jednoduché cukry. Tímto způsobem získáme sladovou tekutinu – sladinu. Čím silnější pivo chceme mít, tím sladší sladinu potřebujeme a tím více sladu použijeme.

Většinu našich piv vaříme klasickým způsobem.

Když je tento proces ukončen je sladina přečerpána do scezovací kádě, která má na dně nerezové síto a přes něj je sladina přečerpána zpět do varny, teď už bez mláta (pevných částí sladu).

Přivedeme ji k varu a začíná chmelovar, který trvá 920 min. Během něj přidáváme chmel v několika dávkách.

Potom se už mladina schladí a přečerpá do spilky.

Ve spilce jsou do mladiny přidány kvasinky a probíhá hlavní kvašení, kdy se z cukru vytváří alkohol.

Přibližně po týdnu je mladé pivo přečerpáno do ležáckého sklepa do ležáckých tanků, kde pivo bude při nízké teplotě a apod tlakem zrát. Doba zrání závisí na druhu piva od jednoho po několik měsíců.

Naše piva nejsou filtrovaná ani pasterizovaná, tak že z ležáckých tanků jde pivo už rovnou k vám, buď na čepu, v láhvi, soudku anebo v kegu.

„DEJ BŮH ŠTESTÍ“

Chci si uvařit vlastní pivo

Pokud si chcete vyzkoušet vaření piva na vlastní kůži, u nás tu možnost máte.

Vyberete si pivo, které byste chtěli uvařit a termín, který vám bude vyhovovat.

Strávíte den s naším sládkem a začnete šrotováním sladu a celý proces zakončíte přečerpáním mladého piva do spilky a jeho zakvašením.

Během vaření můžete ochutnávat, budete vědět, jak chutná sladina, mladina a mladé pivo.

To celé vám zabere 8–10 hodin.

A na konec, až pivo uzraje, si můžete vámi vlastnoručně uvařené pivo koupit.

Prohlídka pivovaru

Při prohlídce se dozvíte způsoby vaření piva a rozdíly mezi nimi. Sládek vám popíše druhy piva a jak se pivo vaří. Nakouknete do našich otevřených spilek a můžete ochutnat pivo různých stádiích vaření.

Ochutnáte také několik druhů sladů a chmele abyste věděli, jak chutnají suroviny, ze kterých se pivo vaří.

Délka prohlídky je asi 30 minut, ale je závislá na vašem zájmu a otázkách, kdy může být prohlídka daleko delší.

Samozřejmě se dozvíte i něco o historii našeho pivovaru.

historie pivovaru

Obnovení pětisetleté tradice pivovarnictví v Sokolnicích. Zdejší bývalý pivovar se sladovnou se připomíná již v roce 1588, kdy jej Jan Sadovský ze Sloupna prodal jako součást sokolnického panství – tvrz a ves se dvěma dvory, mlýnem a pivovarem Jindřichu Pfefferhornovi z Ottopachu za 22 000 zl. moravských.

Údajně byl pivovar založen již v roce 1501. V roce 1625, kdy panství vlastnila Eliška Bergrová, rozená Krummrová, se v Sokolnicích připomíná sladovna. V roce 1750, kdy Sokolnice patřily knížatům z Ditrichsteina, vařil zdejší pivovar na 800 věder piva ročně. Pivo se prodávalo máz po 2 krejcarech. V roce 1843 koupili sokolnické panství Mitrovští z Mitrovic a Nemyšle. Vrchnost zde měla kromě zámku též pivovar, koželužnu, vlastní chmelnici a bažantnici.

V této době najala pivovar firma B. Winter a syn, která jej měla v nájmu až do roku 1920 a zmodernizovala jej na parostrojní pohon, další změny se týkaly vaření parou, umělého chlazení a v pivovaru byly i pneumatické transportéry. Později jej najala Moravská agrární a průmyslová banka, která v roce 1921 vytvořila společně s prvním brněnským akciovým pivovarem a akc. spol. Moravia firmu „Akciový pivovar a sladovna v Sokolnicích“. V roce 1932 tato firma kupuje pivovar od hraběte Vladimíra Mitrovského za 850 000 Kč.

Sokolnický pivovar stěží odolával konkurenci a tehdejší všeobecné krizi. Proto byl jeho provoz zastaven. Dále sloužil jako sklad Starobrněnského pivovaru. Koncem 19. století byl sládkem pivovaru Alois Vaněk a v roce 1894/95 byl výstav pivovaru 21 060 hl piva. Po něm nastoupil za sládka Jan Wrana, a pak v roce 1924 Antonín Musil. Posledním sládkem byl v roce 1932 Jan Hruška, za něhož byl var pivovaru 85 hl.

Po osvobození v roce 1945 se svolením MNV Sokolnice a Starobrněnského pivovaru občané bořili nejstarší části objektu k opravě svých válkou zničených domů. V roce 1946 válkou poškozený pivovar koupil od Starobrněnského pivovaru František Vykouřil. Budovu opravil a v části pivovaru zřídil stolařskou dílnu. Provozovnu zde mělo po většinu komunistické éry výrobní družstvo Hlubna a areál chátral až do dnešní doby.

V roce 2014 pivovar opět mění majitele a přichází nová snaha o obnovení pětisetleté pivovarnické tradice v Sokolnicích, která trvá do dnešních dnů. Nabízíme vám opět dobré pivo vlastní výroby ve stylové pivovarské restauraci. V 1. poschodí budovy najdete rodinnou restauraci s hracími koutky pro děti a salónky. Dále je možné využít i ubytování v podkrovních pokojích. Součástí areálu je zahrada, kde je možnost příjemných procházek, posezení nebo vyžití dětí na hřišti.