pivovar
nabídka piv
Spodně kvašená
SOKOLNICKÁ 10
- Na čepu
SOKOLNICKÁ 12
- Na čepu
Winter extra hořký 12
Antonín 12
Medová 12
Vídeňský 11
- Na čepu
Zelená dvanáctka
Rádler
Svrchně kvašená
Vladimír 8
Eliška dýňový speciál 11
Leopold 16 IPA
Alžběta 12 APA
Walter Ale 12
Sadovský 12
Vánoční speciál 13
- Na čepu
KEG soudky
Chcete si vychutnat čerstvě natočené pivo s nadýchanou pěnou i doma?
ŽÁDNÝ PROBLÉM!
V naší nabídce nyní najdete kromě lahvových piv i KEG soudky!
Navíc vám k nim půjčíme i výčepní zařízení.
Prodej KEG sudů : pondělí, středa, pátek 8:00 – 14:00 hod,
nebo po telefonické domluvě se sládkem.
tel. 602 145 127
KEG soudky je nutné vrátit nejpozději do 6 měsíců.
Jak vaříme pivo
..AV našem pivovaru používáme poloautomatické technologie a pivo vaříme z českých sladů ze Záhlinic a žateckého chmele.
I když k výrobě speciálů používáme chmele z celého světa, u českých piv se držíme klasiky.
Vaření piva:
Prvním krokem je šrotování, to je rozdrcení sladových zrn. Takto připravený slad je ve varně smíchán s vodou o teplotě 37°C. V našem případě má varna 500 L a je umístěna přímo v prostorách pivovarské restaurace.
V další fázi je udržován přísný teplotní režim, při kterém se škroby ze sladu přetváří na jednoduché cukry. Tímto způsobem získáme sladovou tekutinu – sladinu. Čím silnější pivo chceme mít, tím sladší sladinu potřebujeme a tím více sladu použijeme.
Většinu našich piv vaříme klasickým způsobem.
Když je tento proces ukončen je sladina přečerpána do scezovací kádě, která má na dně nerezové síto a přes něj je sladina přečerpána zpět do varny, teď už bez mláta (pevných částí sladu).
Přivedeme ji k varu a začíná chmelovar, který trvá 90 min. Během něj přidáváme chmel v několika dávkách.
Potom se už mladina schladí a přečerpá do spilky.
Ve spilce jsou do mladiny přidány kvasinky a probíhá hlavní kvašení, kdy se z cukru vytváří alkohol.
Přibližně po týdnu je mladé pivo přečerpáno do ležáckého sklepa do ležáckých tanků, kde pivo bude při nízké teplotě a pod tlakem zrát. Doba zrání závisí na druhu piva od jednoho po několik měsíců.
Naše piva nejsou filtrovaná ani pasterizovaná. Z ležáckých tanků jde pivo už rovnou k vám, buď na čepu, v láhvi, soudku anebo v kegu.
Piva Vám takto vaří náš vrchní sládek Jiří Rusňák.
„DEJ BŮH ŠTĚSTÍ“
Chci si uvařit vlastní pivo
Pokud si chcete vyzkoušet vaření piva na vlastní kůži, u nás tu možnost máte.
Vyberete si pivo, které byste chtěli uvařit a termín, který vám bude vyhovovat.
Strávíte den s naším sládkem a začnete šrotováním sladu a celý proces zakončíte přečerpáním mladého piva do spilky a jeho zakvašením.
Během vaření můžete ochutnávat, budete vědět, jak chutná sladina, mladina a mladé pivo.
To celé vám zabere 8–10 hodin.
A na konec, až pivo uzraje, si můžete vámi vlastnoručně uvařené pivo koupit za zvýhodněnou cenu.
Nenecháme vás ani o hladu a jídlo formou obědu je součástí celého balíčku, který si u nás můžete zakoupit a nebo darovat jako woucher v ceně 2.900Kč
Prohlídka pivovaru
Při prohlídce se dozvíte způsoby vaření piva a rozdíly mezi nimi. Sládek Jiří Rusňák vám popíše druhy piva a jak se pivo vaří. Nakouknete do našich otevřených spilek a můžete ochutnat pivo různých stádiích vaření.
Ochutnáte také několik druhů sladů a chmele abyste věděli, jak chutnají suroviny, ze kterých se pivo vaří.
Délka prohlídky je asi 30 minut, ale je závislá na vašem zájmu a otázkách, kdy může být prohlídka daleko delší.
Samozřejmě se dozvíte i něco o historii našeho pivovaru.
Cena prohlídky je 100Kč / osoba. Minimum pro jednu prohlídku je 7 osob. Maximum pro jednu prohlídku je 12 osob.
historie pivovaru
Obnovení pětisetleté tradice pivovarnictví v Sokolnicích. Zdejší bývalý pivovar se sladovnou se připomíná již v roce 1588, kdy jej Jan Sadovský ze Sloupna prodal jako součást sokolnického panství – tvrz a ves se dvěma dvory, mlýnem a pivovarem Jindřichu Pfefferhornovi z Ottopachu za 22 000 zl. moravských.
Údajně byl pivovar založen již v roce 1501. V roce 1625, kdy panství vlastnila Eliška Bergrová, rozená Krummrová, se v Sokolnicích připomíná sladovna. V roce 1750, kdy Sokolnice patřily knížatům z Ditrichsteina, vařil zdejší pivovar na 800 věder piva ročně. Pivo se prodávalo máz po 2 krejcarech. V roce 1843 koupili sokolnické panství Mitrovští z Mitrovic a Nemyšle. Vrchnost zde měla kromě zámku též pivovar, koželužnu, vlastní chmelnici a bažantnici.
Po osvobození v roce 1945 se svolením MNV Sokolnice a Starobrněnského pivovaru občané bořili nejstarší části objektu k opravě svých válkou zničených domů. V roce 1946 válkou poškozený pivovar koupil od Starobrněnského pivovaru František Vykouřil. Budovu opravil a v části pivovaru zřídil stolařskou dílnu. Provozovnu zde mělo po většinu komunistické éry výrobní družstvo Hlubna a areál chátral až do dnešní doby.
V roce 2014 pivovar opět mění majitele a přichází nová snaha o obnovení pětisetleté pivovarnické tradice v Sokolnicích, která trvá do dnešních dnů. Nabízíme vám opět dobré pivo vlastní výroby ve stylové pivovarské restauraci. V 1. poschodí budovy najdete rodinnou restauraci s hracími koutky pro děti a salónky. Dále je možné využít i ubytování v podkrovních pokojích. Součástí areálu je zahrada, kde je možnost příjemných procházek, posezení nebo vyžití dětí na hřišti.